fbpx

Werk Ontwijkend Gedrag

O o o wat kan ik mezelf met tijd en wijlen voor de gek houden. M’n telefoon die interessanter is. Creatieve spullen die om me heen liggen. Een vriendin die belt. En ja, zelfs de was is ineens interessant. WOG. Werk Ontwijkend Gedrag.

En hoewel het niet altijd met opzet is, is het wel ontzettend zonde van de kostbare tijd. Dus ik ben eens op onderzoek uitgegaan waar dit vandaan komt. 

Afspraak is afspraak

Geen haar op mijn hoofd die eraan denkt een afspraak met een klant niet na te komen. Waarom lijkt het dan alsof ik ze met mezelf niet nakom? En ik zeg bewust lijkt, want als je verder gaat graven dan zie je dat er geen afspraak is. De momenten dat ik Werk Ontwijkend Gedrag laat zien, zijn de momenten dat ik geen afspraken heb gemaakt met mezelf.

Nou nou nou, wat ben je streng, denk je misschien. Maar dit heeft oprecht niks met streng zijn te maken. Wanneer ik niet plan, geen afspraken maak met mijzelf, heb ik geen overzicht. En zonder overzicht is er chaos. En met chaos gaat niet alleen mijn hoofd alle kanten op, maar ook mijn fysieke ik. 

Planner de plan

Natuurlijk is het niet de bedoeling dat ik mezelf afbeul als een Duitse obersturmbahnführer, alleen is het wel handig om mezelf een structuur te gunnen. Dus elke maandag ochtend wil ik voor mezelf een planning voor die week maken. En omdat ik een jaar èn een maandplanning heb gemaakt, kan ik belangrijke zaken niet zomaar missen.  Dus ik pak mijn trello bord erbij en eerst:

  • Welke afspraken heb ik deze week staan: deze zet ik alvast op de juiste dagen met de tijden erbij
  • Welke werkzaamheden voor klanten staan op de rol: deze plan ik als tweede.
  • Welke werkzaamheden heb ik voor mijn bedrijf te doen: deze gaan allemaal als eerste op elke dag. 
  • Dan alle vrije ruimte om naar buiten te gaan, te lunchen en te brainstormen inplannen 
  • Hoeveel tijd heb ik nu nog over voor extra’s?

Dit is al een enorme houvast om niet zomaar af te dwalen en andere dingen te doen dan ik eigenlijk wil. Maar het is oprecht niet meer dan een houvast. Ik moet namelijk nog een laag dieper wil ik mijn hyperactieve hoofd bij de les houden.

Echt opschrijven

De taken die ik heb staan voor mezelf en voor mijn klanten mogen niet te vaag zijn. Vage taken zorgt voor vooruitschuiven of uitstellen. (of is dat hetzelfde?) Enfin, niet te vaag dus. Zodra alle taken gepland staan zet ik in de kaarten (daar werkt Trello mee) van de taken de exacte omschrijven van het resultaat. Dit klinkt ver gezocht, maar ik kan je vertellen: het werkt. Zodra je voor jezelf het resultaat van de taak opschrijft, weet je precies waar je naartoe werkt. 

Het is even een ‘mindsetshift’. We zijn namelijk gewend om op te schrijven wat we gaan doen. Maar dat weet je toch? Je weet toch wat je gaat doen? Daarom schrijf je het resultaat op. Zodra je dit bereikt hebt en de kaart als klaar aanvinkt, geeft dit nog meer voldoening. Werken naar een doel zorgt ook dat je de focus houdt op dat doel. 

Challenge

Ben jij al zo gestructureerd of heb je het idee dat dit je in de weg gaat zitten? Ik daag je uit om het 3 weken op mijn manier te proberen. Wedden dat jij veel meer af krijgt dan dat je zelf had gedacht?

Of ben jij misschien nog wel erger… heb jij juist last van POG?! Wat dat is? Dat leg ik je de volgende blog wel uit…

 

 

Salina