fbpx

Stick to the plan

Lekker makkelijk gezegd als je geen plan hebt. Of ‘regels’. Of grenzen. En zo kan ik nog even doorgaan. Eigenlijk is het helemaal niet makkelijk om je aan the plan te sticken. Zeker als je van een chaoot of AD(H)Der bent. Je bent namelijk ondernemer geworden om niet meer naar de regels te leven van een ander. Toch?

Daar ga je al. Van een ander. Lieve ondernemer, het is wel de bedoeling dat je voor jezelf wat grenzen stelt. Of regels of een plan, geef het beestje een naam. Wat dan vooral heel belangrijk is dat dit plan bij jou past. En niet dat je iets kopieert wat een ander ook doet.

Ander brein

Juist omdat jouw brein anders geprogrammeerd is dan dat van een ander, mag je het ook anders doen. Of je nu een rasechte chaoot bent of een ander stel hersenen hebt als AD(H)Der, je weet als geen ander dat zoals de rest van de wereld ‘het doet’, voor jou niet werkt. Dus waarom probeer je jezelf dan toch in dat hokje te duwen?

Jouw brein heeft letterlijk ruimte nodig om de shitload aan informatie die je zelf al produceert te kunnen verwerken. Laat staan wat je allemaal nog van buitenaf naar binnen geslingerd krijgt. En juist om je hersens die ruimte te geven is het belangrijk dat je met jezelf wat basisgrenzen af gaat spreken.

Grenzen, plan, regels, geef het een naam.

Het maakt niet uit hoe je het noemt. Of je grenzen stelt, regels of een plan opmaakt; zorg dat je het gaat doen. Wanneer jij wilt ondernemen vanuit jezelf, dan mag je ook jouw grenzen opschrijven. En je wensen voor je onderneming kenbaar maken. Daarnaast is het ook wel slim dat je een richtlijn voor jezelf hebt staan hoe je die onderneming dan gaat voeren. Je wilt namelijk snelheid. Toch?

Begin eens te voelen welke grenzen iemand anders bij jou niet over mag gaan. Dat zijn de grenzen die het allerbelangrijkste zijn. Dan ga je bedenken wat je nou dagelijks gedaan wilt hebben. En hoe je dit wilt bereiken. Ga maar schrijven, maak een braindump of mindmap. Doe het op een manier waar jij je ei in kwijt kan. Desnoods maak je een complete tekening, who cares?! Het is jouw onderneming.

Strategie

En uiteindelijk ga je vanuit die grote braindump een strategie maken. Aan die strategie hang je regels die je met jezelf afspreekt. Zodat je jezelf aan een plan kunt houden. Daarbij zoek je ook een businessbuddy, zodat je je doelen en afspraken die je met jezelf maakt, kunt bespreken. Dit maakt het meer ‘echt’.

En de beste strategie om dit alles te doen, is accepteren dat de strategie niet in een rechte lijn loopt. Je komt dagen tegen dat er geen ruk uit je handen komt. En dagen dat je zo lekker in je hyperfocus aan het werk bent, dat je bergen verzet. En dat is hoe het mag zijn. Want op de dagen dat er geen ruk uit je handen komt, lukt het echt wel om een kwartier aan je eigen bedrijf te besteden. Lijkt weinig? Een kwartier elke dag is een uur en een kwartier elke week. Beter dan niks toch?

Durf te shinen

Heb jij het lef om je bedrijf te voeren zoals jij dat wilt? Met een structuur die bij jou past? Ik vraag het me af. Je hebt je hele leven gehoord dat je de dingen al niet doet zoals elk ander ze doet. Dat je de ‘vreemde eend’ in de bijt bent. En dat doet soms pijn, want we hebben aangeleerd dat anders zijn niet leuk is. Maar wat nou als anders zijn je tot een briljante ondernemer maakt. Wat nou als dingen op jou manier ervoor zorgen dat je supergelukkig bent. Wat nou als jij de klanten aantrekt die precies bij jou passen omdat jij de dingen op jouw manier doet. Is dat erg?

Dacht het niet.

 

Salina

In mijn 1 op 1 shinen met jouw structuur programma fixen we in 10 weken de basis van jouw business. Ik coach jou naar de beste versie van jezelf. Met alle onrust in je hoofd, chaos om je heen en perfecte ideeën die bij jou passen. Ook dan kan het werken. Wedden? Boek hier een kennismaking en vertel waar jij tegenaan loopt.

Schiet er een vraag of opmerking binnen naar aanleiding van deze blog? Mail me!