fbpx

POG: Pauze ontwijkend gedrag

Heb je er twee weken over gedaan om erachter te komen wat ik met POG bedoel? Of was dit voor jou meer dan duidelijk?? Met POG bedoel ik Pauze Ontwijkend Gedrag. En weet je, misschien is dit nog wel erger dan Werk Ontwijkend Gedrag. Want waar je met Werk Ontwijkend Gedrag uiteindelijk wel aan de slag gaat omdat de noodzaak wat hoger wordt, ben je met POG uiteindelijk als een kip zonder kop bezig.

Heb je wel eens teksten van jezelf teruggelezen van een dag dat je geen pauze had genomen? En ben eens eerlijk: Hoe was die kwaliteit? Niet om over naar huis te schrijven kan ik je vertellen (flauwe woordgrap). En dat geldt ook voor de kwaliteit van de gesprekken over de dag, de kwaliteit van je content, de kwaliteit van je rapportages… heb je even?

Give yourself a break

Uren naar dat beeldscherm turen ‘omdat het zo lekker gaat’. Ja prima hoor. Voor een ochtend in de week. En dan eigenlijk liever nog niet. Je brein heeft rust nodig. Je brein kan zich het beste concentreren wanneer je maximaal 50 minuten achter elkaar werkt. En dan ongeveer een kwartier pauze houden. En dan ook echt pauze, niet achter je computer.

Wanneer je geen pauze houdt, put je je hersenen uit. Als je een keer je pauze overslaat, is dit niet het geval. Maar heb je vaak last van POG, dan ben je uiteindelijk bevattelijker voor stress en ergere gevolgen hiervan. Geloof niet dat dit goed is voor de kwaliteit van je werk, wel?

Maar hoe dan?

Waarschijnlijk zit er een diepere oorzaak achter het feit dat je geen pauze neemt. 

  • Je bent te laat begonnen
  • Hebt het idee dat je anders je inspiratie kwijtraakt 
  • Bent eigenlijk gewoon te lui om op te staan (ja echt, ze zijn er!)
  • Je hebt je werkzaamheden te strak gepland
  • Vul in… 

Het feit dat je te laat begint valt en staat weer met die planning waar ik het in mijn Blog over Werk Ontwijkend Gedrag over had. Knip je je taken genoeg op? Weet je echt van jezelf hoe lang je ergens mee bezig bent? En belangrijker: geef je jezelf genoeg ruimte om je taken uit te voeren? Een klant is er niet mee geholpen als jij alles ‘mega snel kunt’ en uiteindelijk rukkwaliteit levert. 

Het idee hebben dat je inspiratie weg is als je pauze neemt betekent dat je niet vertrouwt op jouw eigen geheugen. Als het vaker gebeurt dat je niet meer weet wat je ook alweer bedacht had, wat heb je dan nodig? Juist. Vaker pauze. Je put je brein uit, het wordt moe en onthoudt alleen de nodige zaken zoals: plassen, honger, dorst, slapen. 

En te lui zijn om op te staan. Serieus. Ik ga er niet eens iets over zeggen. 

Wees lief

Je kunt twee dingen doen: dit allemaal als enorme bullshit zien en lekker doorgaan zoals je het nu doet. Prima, veel succes, ik zie je over een half jaar terug bij deze blog. 

Of je gaat lief zijn voor jezelf. Want dat is het. Je mag jezelf pauze geven, je mag even rusten, je mag een dansje doen tussendoor en je mag een lekkere grote macchiato voor jezelf maken en even naar buiten staren. 

Pak die weekplanning er nog eens bij en plan pauze momenten.

  • Eerst de lunchpauze: hoe laat wil je graag lunchen? En pak minimaal een half uur, een uur is nog idealer.
  • Ga dan kijken welke taken je hebt staan: Hoelang duren ze? En kun je ze opknippen in taken van 50 minuten? Minder tijd is altijd goed, maar ga hier niet overheen.
  • Vind je het echt heel erg lastig om die minipauzes in te voeren: zet je wekker als je met je taak begint. En houd je ook aan je wekker. Sla je werk op, sta op en neem even pauze. 

Is dat nog te moeilijk? Er bestaan programma’s die na een bepaald tijdsbestek je computer locken tot je voldoende pauze hebt gehad. Tikkeltje rigoureus, maar wel heel effectief. 

Dus, wat zeg je ervan? Ga je POG de deur uitwerken?

Salina

Wil je eens sparren over hoe je jouw planning voor jezelf kunt laten werken? Boek hier direct een gratis Kick-Ass Call. Meer weten over mijn shinen met Structuur Progromma? Lees hier verder.