fbpx

Maak verdorie nou een keuze

 

Eindelijk ben ik zover. Ik heb mijn kernwaarden op een rij. Nou applaus denk je wellicht. Maar voor mij weer een stap vooruit. Althans, zo voelt het. Want ik vond van mezelf dat ik toch onderhand maar eens een keuze moest maken. Wat kan er nou zo moeilijk aan zijn?

Al vanaf dat ik klein ben, maak ik makkelijk keuzes. Weet vaak precies wat ik wil. Hoe niet altijd, maar wat ik wil is vaak overduidelijk. Ik kon (en kan, eerlijk is eerlijk) me doodergeren aan mensen die geen keuzes maken. Die maar blijven hangen in het wikken en wegen en nog eens wegen en dan misschien… nee toch… en dan is de kans voorbij. Dat dus. Oehh daar kan ik me zo kwaad om maken.

 

Besluitvaardigheid

 

En poef, als een slag bij heldere hemel was kernwaarde 1 geboren: besluitvaardigheid. Iemand die een keuze durft te maken en daarbij loslaat wat de mogelijke doemscenario’s zijn. Uiteraard is het wel handig om de keuze te baseren op een positieve uitkomst en niet voor opzettelijke zelfkastijding te gaan.

Besluitvaardigheid is een skill. Dat besef ik me. En als iets een skill is, kun je het ook leren toch? Althans, zo zie ik het. Het is namelijk een stuk mindset. Een keuze maken is niet het probleem. Het achterliggende probleem is dat je bang bent om de ‘verkeerde’ keuze te maken. Herkenbaar?

 

Komt ie: structuur in kiezen

 

Als creatieve geest ben je gewend dat je hoofd een mega productievat van ideeën is. En dus ook een ton aan gedachten heeft. Daarbij gaan die gedachten vrijwel altijd alle kanten op en door elkaar. En toch is er altijd 1 stem die daarbovenuit gilt. Besef je dat jij degene bent die bepaalt welke stem dat is?

Wanneer je jezelf toelaat een structuur te vinden om keuzes te maken, weet je ook sneller wat je wilt kiezen. Daarnaast voelt een keuze dan niet meer snel als verkeerd wanneer het niet de uitkomst geeft wat je verwacht had. Ah, daar zit ie. Je eigen verwachtingen managen. Die vorm van structuur mag je jezelf gunnen.

Er zijn simpele trucs om jezelf aan te wennen keuzes te maken. Want eerlijk is eerlijk, kiezen begint al als jij je been uit het bed steekt. Dus waarom is de ene keuze dan zoveel makkelijker dan de andere?

 

Open de trukendoos

 

Alles valt of staat met het bewustzijn van wat jij wilt dat er uit jouw keuze komt. Dus pak pen en papier erbij en we openen de trukendoos. Schrijf op:

  • Het resultaat van jouw keuze (bijvoorbeeld een gevoel/ materialistisch iets / meer geld)
  • Wat levert het me op als ik de keuze niet
  • Waar moet ik tussen kiezen. (Schrijf alle keuzemogelijkheden op, ja allemaal!)
  • En nu ga je per keuze opschrijven wat het je oplevert. Dus niet wat het je niet oplevert.
  • Schrijf op of geef aan door een doodle welke keuze je het fijnste gevoel geeft. Dus niet het gevoel van comfort, laat angst toe! Ook met angst kan een keuze fijn voelen.
  • Wat levert je het meeste op en voelt het fijnste? Vooral die laatste is belangrijk, liever wat minder resultaat en een goed gevoel dan andersom.

 

Je had de keuze allang gemaakt he? Zie je dat je tot veel meer in staat bent wanneer je grote dingen kleiner maakt? Bovenstaande stappen zijn voor elke keuze mogelijk. Verkeerde keuzes bestaan niet (ok, behalve als ze crimineel vaan aard zijn oid..), je leert uiteindelijk van elke keuze die je maakt. Wil je dat alsjeblieft onthouden?

En ben je weer rondjes aan het draaien in je eigen hoofd? Stuur mij een berichtje en ik zet je stil, schop je onder je kont en zorg dat jij vooruit gaat. Of je boekt een kick ass call als je eindelijk het lef hebt om jezelf vooruit te duwen. The choice is yours!

 

 

Salina