fbpx

Durf te kiezen

Tel jij hoeveel keuzes je op een dag maakt? Het zijn er oneindig veel. Pindakaas of hagelslag? Trui of blouse? Haren los of vast? Naar buiten of binnenblijven? Friet of gezond eten? Ik kan nog even doorgaan, maar dan wordt het wel een heel saai verhaal.

Over de keuzes die ik je zojuist voorschotelde hoef je – over het algemeen – niet lang na te denken. Maar wanneer het om keuzes gaat die geld kosten, een verandering teweeg brengen of een emotie oproepen, wordt het een lastige wedstrijd. Je blokkeert, begint te zweten, maakt lijstjes en slaapt er nog een nachtje of 50 over… Uiteindelijk wordt de ‘meest verstandige’ keuze gemaakt. Maar is dat wel zo?

Verstandige keuzes

De woorden zeggen het al: je kiest met je verstand. Is kiezen met je verstand altijd de juiste weg om te bewandelen? De rationele ondernemer in jou zal zeggen dat dit het beste is om te doen, dan loop je het minste risico en kun je lekker alles onder controle houden.

Word je daar dan in the end gelukkig van? Nee hè chef, hier word je niet gelukkig van. Waarom is het zo moeilijk om keuzes te maken die echt goed zijn voor jezelf? Wat maakt dat er altijd een stemmetje in je hoofd zit die zegt: is dit nou wel verstandig?

En dat is het punt dat jij tegen dat stemmetje mag zeggen: rot op met je verstandig! Ik ben jou niet! En dat is het enige juiste: jij bent je gedachten niet.

Hoe voelt dat nou?

In sessies met mijn klanten drijf ik ze soms tot waanzin. Ok, dat is misschien lichtelijk overdreven. Wel stel ik ze net even wat scherpere vragen om te prikken of ze de keuze die ze maken de verstandige keuze of de juiste keuze is. En dan komt de eeuwige vraag: hoe voelt dit nou?

De eerste vraag die je jezelf mag stellen: wat wil jij? Als alles op de wereld in jouw voordeel zou staan. Als je al het geld van de wereld hebt, alle ruimte, alle mogelijkheden: wat wil je dan echt?

Dan komt er vaak een zucht en het antwoord. En weet je… dat antwoord is vaak helemaal niet zo onmogelijk als het paar ogen die mij (door de zoommeeting) aankijkt vaak denkt. Belemmeringen leggen wij onszelf op. We kiezen niet voor onszelf, want dat ‘hoort’ niet zo. Bla bla bla. Kiezen wat je wilt, kiezen voor jezelf is kiezen voor je geluk. En wanneer jij gelukkig bent, is jouw omgeving dat ook.

Zoals mijn businesscoach Claudia altijd zegt: Eerst zelf het zuurstofmasker op en dan pas je kinderen!

Lekker hypocriet

Zelf zie ik er ook geregeld tegenop om keuzes te maken. Om controle los te laten. Want dat is wat je doet. Je laat iets los om iets anders mogelijk te maken. Zo heb ik in mijn business al meerdere keuzes gemaakt. En deze keuzes worden steeds concreter.

Nu heb ik weer het punt bereikt dat ik een keuze heb gemaakt. En die bleef ik maar voor mij uitschuiven. Allerlei K-excuses: heb het geld niet, past dit wel bij mij, ik ben pas net begonnen met echt ondernemen… je kent ze wel. En toen kwam van de week dat stemmetje: lekker hypocriet Salina. Wel tegen je klanten zeggen dat ze keuzes moeten maken voor hun eigen geluk, maar dit zelf niet doen. Lekker. Hypo. Criet.

Out in the open

Dus bij deze. Ik heb mijn keuze gemaakt. Ik ga mijn droom de wereld in schreeuwen en ik laar het niet meer los. Wat ik wil is mensen helpen. Ondernemers helpen in hun geluk. Met mijn passie voor actiegerichtheid en ongezouten mening. Ik wil die businesscoach zijn die je door elkaar rammelt. Waarmee je huilt van het lachen en waar je soms ongelofelijk geïrriteerd van raakt omdat je weet dat er een mega kern van waarheid in de woordenbrij zit.

Volgend jaar wil ik de coachingsopleiding volgen bij Bregje Bullens van ZoetZuur Kumpany. Zo het hoge woord is eruit. Kom maar op met die provocatieve stijl.

 

 

Salina

Met mij samenwerken? Check hier het Shinen met Structuur programma en kom echt verder!