fbpx

Het is oud nieuws als ik vertel dat het fysiek opschrijven van alles wat er in je hoofd speelt, helpt om je hoofd leeg te maken. Toch? Het heerlijk wegschrijven van alle gedachten in de meest prachtige gelinieerde notitieboekjes. Klein, groot, dik, dun, mooi gekaft… zucht.

Vervolgens leg je die dan op een stapel op je bureau of kast en heb je er weer een mooie accessoire erbij. En is je hoofd dan echt leeg of heb je vooral meer op een gestructureerde manier onthouden wat je allemaal nog wilt doen of bereiken in je leven…?

 

Van chaos naar stappen zetten

Wanneer je een creatief persoon bent, een misschien met chaos in je hoofd of zelfs in beelden denkt, dan passen je gedachten helemaal niet op die lijntjes. Je wilt een pijl kunnen zetten, rondjes eromheen, groter en kleiner schrijven… en wellicht gewoonweg uittekenen wat je bedoelt!

En weet je dat dit ook veel doeltreffender is. Je bent terwijl je je hoofd leeg maakt namelijk al stappen aan het zetten in je ideeën! Daarnaast geeft het je rechterhersenhelft veel meer bevrediging. Dat is de helft van je hersenen waar het creatieve proces plaatsvindt. Je linkerhersenhelft is namelijk het centrum die je woorden vormt. Dus wanneer jij met mega coole creatieve ideeën in je hoofd zit en je dwingt jezelf dit direct om te zetten in woorden, kill je je creatieve proces.

Weg met de lijntjes

Ok, killen is misschien een groot woord. Maar de kans dat je vastloopt en niet precies op papier krijgt wat je bedoelt is vele malen groter dan dat je jezelf het gunt om te tekenen, schrijven en beeld te vormen.

En dan zijn lijntjes een minigevangenis voor je creatieve kant. Pak een mooi notitieboek met dikkere vellen, misschien zelfs aquarel. Of een schetsboek op A3-formaat met veel ruimte.

Wat mijn voorkeur heeft, is een bulletjournal. Toch een soort houvast om rechte lijnen te kunnen tekenen, maar ook voldoende vrijheid om heerlijk te tekenen, schrijven, pijlen trekken…

Lefties rule!

En dan heb ik het over de linkshandigen onder ons & moi. Ik heb er altijd moeite mee dat er een bobbel onder mijn hand zit omdat notitieboeken eigenlijk gemaakt zijn voor rechtshandige mensen. (yes let’s be honest) Dus wat doe ik met mijn bulletjournal? En ja als rechtshandige mag je deze hack ook overnemen ;-):

Ik leg mijn journal altijd horizontaal voor me ipv verticaal. Dus je klapt je boekje van onder naar boven open. Geen ‘bobbel’ die meer in de weg zit en meer ruimte in de breedte. En dat vind ik dus heerlijk.

Hop hop aan de slag

Dus, wat ga je nu doen? Als je een blog of verhaal wilt schrijven of aantekeningen tijdens een gesprek, dan pak je een notitieboekje met lijntjes. Als je echt je hoofd leeg wilt krijgen en je creatieve proces een boost wilt geven? Check de schetsboeken en bulletjournals!

 

Ervaren wat het is om je hoofd leeg te maken en op jouw manier je planning te bouwen? Schrijf je nu in voor de workshop plan your ass off op 21 oktober aanstaande. Eerst even kijken wie ik dan wel niet ben? Op 12 oktober om 12 uur is mijn maandelijkse online masterclass: Structuur is stom! Kom je dan met me lunchen?

Lieve groet,

Salina

 

Deze blog is speciaal geschreven voor Moodz Design. Check www.moodzdesign.nl!

Bij MOODZ vind je papierwaren en stationery die je blij maken en die je helpen bij het creëren van overzicht en structuur.

De producten van MOODZ worden met zorg samen gesteld en ontwikkeld. Bijna alle producten die je in de shop vindt zijn zelf ontworpen en daarom uniek.