fbpx

Oh hel, de schoolvakantie is 6 weken…

Je ziet als een berg er tegenop om 6 weken lang je kind(eren) te moeten entertainen. Ik krijg nu vast de mama politie over me heen als ik zeg dat ik dat heel goed begrijp! En toch zeg ik het. Want alleen al het gevoel dat het moet, maakt dat je de zin in de zomer met een donkere filter bedekt.

Want man, we hebben er ook al wat lockdowns opzitten en we weten nog niet wat er allemaal wel en niet in die vakantie mogelijk is. Tegelijk wil je ook tijd voor jezelf hebben, lol hebben met de koters en ondanks dat je misschien niet op vakantie gaat, toch ook een vakantiegevoel eraan overhouden. En oh ja. Je wilt ook nog een klein beetje werken. Je bent tenslotte een ondernemer.

 

Sla je slaatje uit het samen doen

Aangezien jij natuuuurlijk normaal al elke week netjes je weekplanning maakt, wordt dit een makkie voor je. Alleen ga ik er een moeilijkheidsfactortje overheen gooien. Je gaat namelijk deze keer niet alleen plannen, maar je organiseert een familievergadering.

Of je ter plekke tijdens de vergadering gaat plannen of al een voorzet maakt, ligt ook een beetje aan je kind(eren) en de leeftijd. Dus bedenk dat zelf even van tevoren.

Er mag wel wat voorbereiding aan vooraf gaan. Ik wil je uitdagen om met weekthema’s te gaan werken namelijk. Denk daarbij aan:

  • Thema Speelgoed
  • Thema Buitenspelen
  • Thema Knutselen
  • Thema Gamen
  • Thema….

En nu lijken dit allemaal thema’s die ten goede komen van de kinderen. Ja klopt en daarbij ga je deze thema’s ook voor jezelf laten werken! Want veel (jonge) kinderen vinden het ook fantastisch om je te helpen. Hebben je kids meer incentive nodig? Er is niks mis met een geldelijke beloning voor wat zwaardere klusjes. Maar in essentie is het niet waar deze zomervakantiemissie over gaat.

De thema’s zijn initieel voor de weken dat je thuis bent. Bedenk voor jezelf wat jou helpt die week om ook met bijv het huishouden of je werk bezig te kunnen zijn in dat thema.

Laat ze maar werken

Tijdens de familievergadering geef je het volgende aan:

‘Papa en mama (of hoe de samenstelling ook is) willen heel graag een leuke vakantie met jullie en dat kunnen we alleen maar samendoen.’ Vervolgens mag je aangeven dat je ook graag tijd voor jezelf wilt hebben, dat is dan vooral aan jou en je partner. Maar ook dat je met de kids leuke dingen wilt doen en dat je met thema’s gaat werken.

Plan de volgende activiteiten samen in; Het hoeft niet aan een dag vast te zittten (misschien wel als jij of je partner nog werkt tussendoor, maar dat laat ik aan jou over), als het maar in het thema van die week past:

  • Moment van samen spelen; met papa of mama of allebei
  • Moment van alleen spelen; zodat papa of mama ook zelf even iets kan doen
  • Moment van samen en dan papa of mama helpen; zoals bijv het speelgoed uitsorteren en schoonmaken
  • Bewust moment voor papa of mama alleen en de partner is dan met de kids bezig.

Bij al deze momenten die ook met de kinderen te maken hebben, laat je ze meedenken. Geef ze verantwoordelijkheid en eigenaarschap.

En bedenk dat het leuk mag zijn! Thema buitenspelen kan fantastisch zijn als je een parcours uittekent naar de groenbak waar het onkruid in mag als je die samen uit de tuin hebt getrokken. Een enorm waterfestijn en ondertussen de auto wassen is toch ook hilarisch!

Ben duidelijk en maak het luchtig

Heb je gewoon echt wel wat werk te doen terwijl kindlief thuis is? Dan geeft niks, maar ben wel duidelijk. Maak duidelijk de keuze dat je bijvoorbeeld 2 uur werkt, communiceer dit en zorg dat je daarna de volle aandacht voor je kind(eren) hebt. Leg je laptop en telefoon weg en ga spelen. Have fun!

Met de themaweken heb je houvast en je kids ook. Vaak is de vakantie net zo onduidelijk voor hen als voor jou en dit levert chaos en onzekerheid op. Chaos is heerlijk, zodra je dit binnen ruime kaders mag creëren, ontstaan er creatieve ideeën en verbindingen.

Maar wordt het te los en zijn er helemaal geen kaders, dan komt er onzekerheid en raak je het overzicht kwijt. Daarmee ook de verbinding met jezelf en dus de mensen om je heen.  Ook hierbij is het, zoals ik bij alles zeg, van belang dat je het aanpakt op een manier die bij jou past. En uiteindelijk natuurlijk ook bij jouw gezin.

Workshop plannen

Op 2, 3 en 12 augustus heb ik de mogelijkheid voor je om een workshop van 4 uur volledig gefocust op plannen te volgen. Speciaal voor de zomer is deze workshop geen €147,- maar €97,- Binnenkort deel ik hier meer ins & outs over! Wil je nu al verzekerd zijn van een plaatsje? Schrijf je direct in via deze link naar mijn agenda. Er zijn max 6 plekken per workshop en het is online.  

Geniet van de zomer!

 

Liefs

Salina

p.s. Nu al meer weten over de workshop? Stuur me gerust een berichtje via social media of mail naar salina@viasalina.nl